Erik Wickström ser fram mot Västgötaloppet Trail

ERIK WICKSTRÖM SER FRAM MOT VÄSTGÖTALOPPET

Lång vinter med mestadels skidträning avskräcker inte den egenutnämnde konditionskonnässören Erik Wickström inför Västgötaloppet den 5 maj. Tvärtom, Han ser fram mot att återse banan och få testa den i tävlings-mode.

Erik Wickström, Boråsaren som bland annat slagit världsrekord
i antal kilometer på skidor på 24 timmar (436km).

Det har varit en lång vinter med gissningsvis mycket skidträning. Hur har du laddat för löpningen i vår?
– Sedan i november har jag i snitt sprungit 45 min per vecka. Den här veckan har jag trappat upp och sprungit två lugna pass på 12 km vardera och det har känts helt okej.

Du testsprang banan förra året så känner till terrängen. Hur skulle du beskriva 28 km-distansen? Vilka partier ser du fram mot mest?
– Det är en otroligt fin och varierande bana, hatten av till de som jobbat med att ta fram den. Den är rejält kuperad och en hel del relativt tekniska passager. Jag själv gillar bäst partierna med hyfsat lättforcerad stig där fartkänslan är som bäst!

Det ryktas ju om att fler UIF-skidåkare kommer ställa upp så vi som arrangör hoppas på snabba tider. Vad tror du om din egen prestation i loppet?
– Så fort nummerlappen är på ger jag allt jag har. Och det är lopp jag sett framemot ända sedan jag testsprang banan förra året. I år har jag bara sprungit lugna och ganska korta pass än så länge, så jag räknar kanske inte med stordåd. Men jag får väl sikta på att bli bäst bland klubbens långloppor så de andra tar i lite extra för att det inte ska gå!

Har du tips till någon som kommit i gång med löpträningen sent i vår, men ändå är sugen på att springa loppet?
– Spring i lugnt tempo på mjukt underlag i kuperad terräng. Stegra först distansen, sedan tempot. Spring i skor med mycket dämpning om det behövs, även om det är roligare och ger bättre löpkänsla i tunna skor. Och satsa kanske inte på 28 km utan en av de kortare distanserna.

Häng med på Eriks testlöpning av banan
Erik testade banan under sommaren 2017. Läs gärna hans utförliga referat efter den löpturen. OBS: banan gick då i omvänd ordning så där man vänder på 28km- distansen i år, startade Erik, men på det stora hela är alla delar med.