Välkomna till Västgötaloppet Classic söndag 26 januari 2025

Västgötaloppet är ett av landets äldsta långlopp med anor redan från 1929 och gick då mellan Ulricehamn och Borås. På senare år har arrangemanget flyttats till Ulricehamn och Lassalyckan. Där körs loppet över 42, 25, 17 resp. 8 km i klassisk Västgötaterräng.  För en del är Västgötaloppet en bra uppladdning inför Vasaloppet och Tjejvasan, medan många andra har Västgötaloppet som årets mål i skidspåren. Västgötaloppet Skidor är år efter år ett av av Sveriges största och mest populära seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan och samlar varje år uppemot 1.000 skidåkare till Västgötaloppet i Ulricehamn. Ett arrangemang för både motionär och elit, tjejer och killar. De två senaste åren har loppet varit så populärt att det blivit fullbokat i förtid. 

Västgötaloppet Classic söndagen den 26 januari 2025 är i år uppdelat på två starter. Tävlingsklasser 42 km med start kl 09:00 och Motionsklasser på distanserna 42, 25, 17 och 8 km med start kl 12:00. 

För dig som vill seeda upp dig till Vasaloppet oavsett om du är motionär eller tävlingsskidåkare så är både Tävling 42 km och Motion 42 km seedningsgrundande till Vasaloppet. 

Västgötaloppet Classic Motion 25 km eller 17 km om du vill seeda dig till Tjejvasan.

 

Åkarinfo Västgötaloppet Classic 

Anmälan

Anmälan görs på vastgotaloppet.se (RaceID). För tävlingsåkare där klubben betalar anmälningsavgiften kan anmälan även göras på Idrott-online.

Vi har inte möjlighet att administrera anmälningar via e-mail eller telefon.

Västgötaloppet Classic Tävling 42 km eller Västgötaloppet Motion 42 km för dig som vill seeda upp dig till Vasaloppet oavsett om du är motionär eller tävlingsskidåkare.

Västgötaloppet Motion Kort  25, 17 och 8 km.
 
Seedníng till Tjejvasan. Både Motion 17 km och 25 km är seedningsgrundande till Tjejvasan (krävs minst 15 km) 

För deltagande i Tävlingsklasserna med start kl 12:00 krävs en åkkapacitet på 42 km på 3-3,5 tim, vilket motsvarar startled 0-7 i Vasaloppet.
Övriga åkare rekommenderas anmäla sig till Motionsklassen 42 km med start kl 12:00 som också är seedningsgrundande till Vasaloppet. 

Seedning till Vasaloppet

Anger du ditt Vasa-id i anmälningsfunktionen rapporteras ditt resultat automatisk till Vasaloppet.

Startlista

När den officiella startlistan med startnummer och seedning (för tävlingsklasserna) är klar, dvs dagarna för tävlingen, läggs en länk till startlistan ut här. Fram tills dess syns anmälningarna i RaceID.

Seedning i startled

  • Tävlingsklasser 42 km, start kl 09:00:
    Startfältet är indelat i fem startled, led 0-4.
    Västgötaloppet tillämpar seedning för att placera rätt åkare i rätt startled i Tävlingsloppet. Detta för att erbjuda samtliga deltagare sportsligt rättvisa förhållanden och bästa åk-upplevelsen utifrån sina egna förutsättningar. Seedningen till rätt startled i Västgötaloppet Tävling görs utifrån tidigare resultat från Västgötalopet, Vasaloppet eller annat angivet långlopp.
  • Motionsklasser 42, 25, 17 och 8 km, start kl 12:00:
    Startfältet är indelat i fyra startled,
    Eftersom Västgötaloppet är angelägna om att varje åkare är placerad i ”rätt startled” införde vi för några år sedan på prov att sätta tidsgränser (miltid) för resp Startled i Motionsloppet, vilket är vanligt i löptävlingar. Det innebär att var och en får ställa sig i det startled man bedömer att man hör hemma utifrån de mil-tider vi angivit som övre gräns för resp. startled.

    Startled 1 – Åkkapacitet under 40 min/mil
    Startled 2 – Åkkapacitet under 43 min/mil
    Startled 3 – Åkkapacitet under 48 min/mil
    Startled 4 – Åkkapacitet över 48 min/mil

Om vi för tävlingsåkare missat eller om man inte tillfreds med Västgötalopps-seedningen finns möjligheten att begära omseedning från kl 07:00 i Tävlingsexpeditionen på tävlingsdagen, förutsatt att man har resultat som styrker sin åkkapacitet.
Vi har inte möjlighet att administrera önskemål om omseedning som kommer via mail eller telefon, då nummerlapp och seedningsuppgifter redan är packade och sorterade. Därför hänvisar vi alla att ta det på tävlingsdagen i Tävlingsexpedtionen, efter att ni hämtat ut nummerlappen.

Vallaservice

Västgötaloppets Vallaservice – se under Tävlingscentrum nedan

Avanmälan

Om det tråkiga inträffar och ni pga sjukdom, skada eller av annan orsak inte har möjlighet att komma till start, så behöver ni inte avanmäla er till arrangören. Har ni däremot vart förutseende och följt våra rekommendationer vid er anmälan att teckna försäkring så får ni anmälningsavgiften återbetald på den försäkringen, förutsatt att den omfattar orsaken till ert förhinder. Däremot möter det inget hinder att ni överlåter er startplats till någon annan, (se Namnbyte nedan).

Restid

Ta god tid på er till Ulricehamn och Lassalyckan
Pga. att det är många anmälda kan det uppstå köer vid parkering, nummerlappsutdelning, seedning, namnbyte och vallning. Ni bör vara på tävlingsplatsen senast 1 timma före start. Önskas vallningshjälp bör ni vara där ytterligare 30-60 min tidigare.

Hitta hit, hitta rätt!
Adress: Idrottsgatan 8 i Ulricehamn. GPS-koordinat: N 57° 47.094′, E 13° 26.238′
Tillfälliga vägvisningsskyltar ”Västgötaloppet” följt av orange pilar finns från samtliga större vägar och infarter till Ulricehamn och leder er till Lassalyckans Friluftsområde och skidstadion.

Google Maps

Parkering

Vid UIFs Klubbstuga och Lassalyckans Friluftsområdes P-platser och anslutande vägar.
På plats på Lassalyckan möter vår parkeringspersonal upp och hjälper er med parkeringen och därefter möter ni våra Åkarvärdar som svarar på era frågor och vägleder er vidare.
Följ P-vakters anvisningar!

Tävlingcentrat

Tävlingscentrat är placerat i Boulehallen på Lassalyckan.

Öppettider

Söndag från 07:00

Nummerlappskuvert

Nummerlappskuvertet finns för avhämtning i Tävlingscentrat. Kuvertet innehåller nummerlapp och tidtagningschip med kardborreband.

  • Nummerlapp. Knytnummerlapp behålls som minne och som biljett för gratis Västgötaloppslunch (se nedan)
  • Tidtagningschip, fästes med kardborrebandet runt vristen. Var noga med ditt chip. Utan chip ingen tid. Ej återlämnat chip debiteras med 1000 kr.

Direktanmälan I mån av plats kan Direktanmälan göras plats på tävlingsdagen.
Direktanmälan kan endast göras på plats i Tävlingsexpeditionen från söndag kl 07:00 till 1 timma före resp. start mot 200 kr i förhöjd avgift. Enklast är att göra en efteranmälan i ordinarie anmälningsfunktion på vastgotaloppet.se (Raceid) som är öppen till och med lördag kväll 24:00 dagen före loppet.

Vi har inte möjlighet att administrera anmälningar via e-mail eller telefon.

Namnbyte, loppbyte eller klassbyte

Ev. namnbyte, loppbyte eller klassbyte kan göras efter uthämtning av Nummerlappen mot en avgift på 200:-

Omseedning

Seedning i startled görs i tävlingsloppet och de som har synpunkter på seedningen kan begära omseeding. Var beredd på att bekräfta ditt seedningsunderlag (resultatlista på internet). Omseedning kan göras från kl 9:00 i tävlingssekretariatet efter uthämtning av Nummerlappen.

Nummerlappar

Nummerlappar avhämtas inomhus vid tävlingsexpeditionen i boulehallen på Lassalyckan. Där administreras även eventuella efteranmälningar, omseedningar och namnbyten

Västgötaloppets vallaservice

Vår vallasamarbetspartner Vauhti kommer att bistå Västgötaloppets egen vallaorganisation med vallatestare, vallningsråd, vallamaskin samt med viss personal.
Fästvallning erbjuds före loppet för 200:-. För bästa resultat ska skidorna vara rengjorda och fästzonerna markerade.

Västgötaloppet erbjuder även glidning och skinbehandling av skinskidor, också det för 200:- 

Vill du utnyttja Västgötaloppets vallaservice rekommenderar vid dig att vara på plats 1,5-2 timmar före start och lämna in dina skidor till vallaservicen i vallahallen i UIF-stugan det första du gör när du kommer till tävlingen. Det går inte förboka vallningservice utan det är först till kvarn som gäller, men vi har en rejäl beredskap så alla som kommer i tid och vill ha vallaservice kommer att få det.

Omvallning under loppet

Under loppet finns bemannad vallaservice utmed banan utan kostnad för alla deltagare (även för de som vallat själva)

Servering, Cafeteria & Grill

Vi erbjuder förtäring i serveringen eller vid grillen. 

Västgötaloppslunch ingår i startavgiften

Västgötaloppet bjuder samtliga startande på en varm, nylagad Västgötaloppslunch efter loppet utan kostnad mot uppvisande av nummerlappen. Serveringen sker inomhus i tävlingscentrat. Nummerlappen får behållas. Lunchpriset för övriga 100:-

Väskinlämning

Bevakad väskinlämning finns i Tävlingscentrat.

Toaletter

Mobila toalettvagnar på anvisade platser på Västgötaloppsarenan

Överdragskläder

Läggs i numrerad plastpåse som du kan hämta i tävlingsexpeditionen. Påsarna slängs åt vänster på startfältet. Återfås i målet av vår personal direkt efter målgång.

Start

Gemensam start 

  • Tävlingsklassen: Starttid 09:00. Elitled + led 1-4, placering i ”rätt startled” utifrån seedning. 
  • Motionsklasserna, alla distanser: Starttid 12:00. Startled 1-4. Placering i rätt startled utifrån egen bedömd kapacitet. (se ”inför loppet” ovan)

Insläppet till startleden öppnar 1 timma före resp. start. Följ funktionärernas anvisning vid inpassering i startleden. Skidor som lagt ut i startleden tidigare plockas ut.

Tjuvstart medför omedelbar diskvalificering.

Teknik

Klassisk teknik.

Kontrollanter

Skating = regelbrott
Tävlingsorganisationen skall säkerställa att tävlingen genomförs enligt Svenska Skidförbundets regler. För att Västgötaloppet ska genomföras på ett sportsligt korrekt sätt kommer arrangören att ha kontrollanter utmed banan som har till uppgift att kontrollera att samtliga åkare följer den klassiska tekniken. Om åkare bryter mot den klassiska tekniken och t ex. skejtar, så rapporteras åkaren obönhörligen till Tävlingsjuryn. Delar Tävlingsjuryn kontrollantens uppfattning om regelbrott ska Tävlingsjuryn varna, bötfälla alternativt diskvalificera åkaren.

Tävlingsbanan

Västgötaloppet är ett varvlopp. Målsättningen är att banans längd ska bli minst 8,25 km. 

När definitiv bansträckning och banlängd är fastställd kan du se bansträckningen och banprofilen här

Kilometerskyltar finns uppsatta utmed banan.
Tävlingsbanan är spårad från söndag morgon och öppen för teståkning.

Varvräkning

Det är på åkarens ansvar att hålla ordning på antal varv. 

Tidsbegränsning

Maxtidsgränsen i Västgötaloppet Motion är 5 timmar.
Sista varvet ska vara påbörjat senast kl 16:00 då repet dras.
Arrangören förbehåller sig även rätten att plocka av åkare under loppet som av hälso- eller säkerhetsskäl bedöms utgöra en fara för sig själv eller medtävlande.

Spårstatus och snöförhållande

Banan prepareras och spåras med dubbla spår med pistmaskin. De första 500 meterna är det många fler spår för att undvika trängsel och köbildning. 

Omkörning

Varvade och långsammare åkare skall hålla till höger, omkörning i vänsterspåren. För att spåren ska hålla längre så undvik i möjligaste mån att saxa i spåret. Där spårbredden tillåter kommer det finnas utrymme att saxa till höger om spåret. Använd det! 

Vätskekontroller

Vid varje varvning var 8:e km, samt efter målgång.
Vid vätskekontrollerna erbjuds Umara sportdryck, vatten, blåbärssoppa, bullar och banan. På slutet serveras även kaffe.

Omvallning

Under loppet finns bemannad fästvallaservice för såväl kallvalla som klistervalla utan kostnad för alla deltagare (även för de som vallat själva). Omvallning sker inne på skidstadion vid ”Röda ladan” markerat med flaggor ”Vallaservice”

Stavservice

Lånestavar finns för utlåning i första backen på första varvet och vid Vätskekontrollerna
Återlämnas vid målgång. Ej återlämnade stavar debiteras med 1.000:- per stav.

Sjukvård

Sjukvårdspersonal och enklare sjukvårdsutrustning, markerat med Sjukvårdsflagga finns vid Tävlingscentrum och vid Vätskekontrollen på skidstadion.

Brutit loppet

Meddela funktionär vid målet. Vid skylt BRUTIT LOPPET. Återlämna tidtagningschip och ev. lånestavar. Ej återlämnat chip debiteras med 1000 kr. Ej återlämnade stavar debiteras med 1.000:- per stav.

Västgötaloppsmedalj

Samtliga som fullföljer Västgötaloppet erhåller en gedigen Västgötaloppsmedalj direkt efter målgång.

Överdragskläder

Klädpåsen som lämnats vid start återfås av vår personal i direkt anslutning till målgången

Skidinlämning

Bevakad skidinlämning finns tillsammans med väskinlämningen inne i Tävlingscentret.

Omklädning och dusch

Herrar: Uppmärkta omklädningsrum i Fotbollsarenan vid A-plan, följ skyltning och se på Arenakartan
Damer: Uppmärkta omklädningsrum i Fotbollsarenan vid A-plan, följ skyltning och se på Arenakartan
Det är inte tillåtet att byta om i andra lokaler på Lassalyckans Friluftsområde än de som är anvisade och uppmärkta med Västgötaloppet 

Prisutdelning – Tävlingsklasser 

Blomsterceremoni vid målet direkt efter att de tre främsta i H17-39- resp. D17-39- är i mål.

Prisutdelningen äger rum i Tävlingscentret (Boulehallen)
Kl 12:30
H17-39 – Plac 1-3 penningpriser + hederspriser
D17-39 – Plac 1-3 penningpriser + hederspriser
H40 – Hederspriser
D40 – Hederspriser 
H50 – Hederspriser 
H60 – Hederspriser 

Priser – Motionsklasser  

Utlottade priser bland alla som fullföljer i Motionsklasserna, alla distanser. 
Vinnarna får en ”Guldcheck” vid målgång. Priserna avhämtas i Tävlingscentret (Boulehallen) 

Resultatlistan

Under loppet live-resultat. Officiell resultatlista anslås i Tävlingscentret. Online-resultat på www.vastgotaloppet.se här
Efter tävlingen även på IdrottOnline/Tävlingskalendern.

Protester

Ev. protester skall inlämnas senast 15 minuter efter publicering av den inofficiella resultatlistan, åtföljt av 500 SEK i depositionsavgift. Plats för inlämnande av protester görs i Tävlingssekretariatet i Tävlingscentret. Protester anslås på den officiella anslagstavlan på samma plats.

Seedning till Vasaloppet

Västgötaloppet förser samma dag Vasaloppet med resultatlista för Vasalopps-seedning. Vasaloppets seedningskommitté sammanträder varje måndag och seedningstabellen från Västgötaloppet läggs ut på Vasaloppets hemsida under onsdagen.

För er som har uppgett ert VasaID vid anmälan till Västgötaloppet sker automatisk seedning av Vasaloppet. För er övriga eller om ni har andra seedningsfrågor rekommenderar vi Vasaloppets hemsida. Länk till Vasaloppets seedning här

Servering, Cafeteria & Grill

Vi erbjuder förtäring i serveringen och vid grillen. 
Dagen till ära erbjuds Västgötaloppssemlor i Cafeterian vid Tävlingscentrat i Boulehallen 

Västgötaloppslunch ingår i startavgiften

Västgötaloppet bjuder samtliga startande i Tävlingsloppet på en varm, nylagad Västgötaloppslunch efter loppet utan kostnad i tävlingscentrat/boulehallen mot uppvisande av nummerlappen. Nummerlappen får behållas. Lunchpriset för övriga 100:-

Upphittat, kvarglömt och borttappat

Upphittat under tävlingen lämnas till personalen i Västgötaloppets Infodisk i Tävlingscentrat.
Kvarglömt o borttappat under tävlingen – uppsök Västgötaloppets Infodisk i Tävlingscentrat och anmäl förlusten.
Efter tävlingen – kontakta oss på skidor@vastgotaloppet.se

Tävlingsregler

Svenska Skidförbundets regler

Tävlingsjury

Tävlingsledare Lennart Cedervärn
Seedningsansvarig Linus Davidsson
Banchef Linus Cedervärn 

Lagledarmöte

Tävlingsjuryn har fattat beslut att lagledarmötet utgår.

Organisation

Tävlingsledare Lennart Cedervärn 0708-532728
Banchef Linus Cedervärn 0703-302161
Åkarservice Helena Kullberg 0736-522916
Assisterande tävlingsledare Claes Persson 0703-037282
Administrativ chef Göran Johansson 0705-600562

Tävlande, funktionärer och publik deltager och närvarar på egen risk. Arrangören fritar sig från all ersättningsskyldighet eller dylikt som inträffar under eller i samband med tävlingens genomförande.

Välkomna till Västgötaloppet Skidor!

Västgötaloppsföreningen bestående av
Tvärreds IF och Äspereds IF

LOPPET SPONSRAS AV